The misfit cup liberation project

misfit 1

Vill du delta i ett stort internationellt konstprojekt? Kom då och möt Michael Strand.  Michael J. Strand är keramiker och professor vid North Dakota State University i USA.

Detta är projektets idé: I ett av dina köksskåp finns en kopp. Den här koppen har sedan länge glömts och används inte. Varför finns den fortfarande i ditt skåp? Varför har du inte gjort dig av med den? Har den någon speciell ”historia”? I sitt ”Misfit Cup Liberation Project” ber den amerikanske keramiken Michael J. Strand besökare att ta med dessa koppar och byta dem mot nya handgjorda koppar som han själv har drejat. De inbytta kopparna kommer sedan att ”bo” med andra avvisade koppar och sparas tillsammans med de tidigare ägarnas nedskrivna berättelser om varför de inte ville ha kvar dem. Föremålen och texterna som samlas i konstnärens arkiv formar en historia med många röster om vårt förhållande till tingen och vilka upplevelser och minnen vi knyter till dem.

För att delta i projektet och få en ny kopp ber konstnären att du förutom att lämna en kopp i inbyte också skriver ned berättelsen om din kopp. Du kanske vet dess historia, vem som tillverkat den, varför du inte längre använder den m m. Kanske finns det nåt speciellt minne med just den koppen.

Misfit Cup Liberation Project ingår i den internationella keramikutställningen ”Sätta det på spel” som visas i ”Sibirien” på Rörstrands gamla fabriksområde under Porslinsfestivalen. Koppbytena genomförs på plats i utställningen. De inbytta kopparna och deras berättelse finns kvar under utställningsdagarna innan konstnären tar dem med sig. Antalet koppar av Michael Strand som finns tillgängliga för byte är begränsat.

misfit 3Koppbytesprojektet inleddes 2011 och har genomförts på flera platser i USA liksom i Brasilien, Taiwan och Estland. Michael Strands mål är att samla in 1000 koppar och deras berättelser. Detta är första gången som han tar sitt projekt till Sverige.

“Human connection through art, craft and design is my mission.

—>>   Du träffar Michael i ”Sibirienutställningen” om du vill byta kopp

— >>  Lyssna på en föreläsning om hela projektet i Fajansen på lördag kl 14.00

 

 

« Åter till programval

« Gå till startsidan