Rörstrand Museum – Gunnar Nylund – keramisk äventyrare

Nylund 6 Nylund IN 1 Nylund IN 2

Rörstrand, det svenska porslinets kronjuvel, är en av Europas äldsta porslinstillverkare och Rörstrand Museum firar i sommar med en utställning om Gunnar Nylund.

Besök utställningen och förutom Nylundutställningen får ni vid guidningen ta del av basutställningen och Rörstrands historia. 

Rörstrands Gunnar Nylund är en av våra mest kända och folkkära keramiker och formgivare. Kanske kan man kalla honom ”vanlig” i ordets bästa bemärkelse. Hans föremål finns överallt i många hem – djurskulpturer, slanka vaser, stiligt stengods. Att ha en ”nylundare” hemma ger glädje och stolthet, en kärlek som hållit i sig genom åren.

2017 är det 20 år sedan Gunnar Nylund gick ur tiden och Rörstrand Museum hyllar honom med en sommarutställning som visar hans breda spektrum som konstnär och designer, men också som privatperson och Lidköpingsbo. Det blir en formfest med stengods, serviser, ”Nylunds Zoo”, hans keramiska fauna, grov funkiskeramik, jultallrikar och utsökta kaffekoppar.

I museet i övrigt visas det bästa och det skönaste, allt från 1700-talets högklassiga fajanser till Filippa K. Här visas klassiker och doldisar, skafferiporslin, lyxkeramik och konstnärliga experiment.

Fri entré till museet. 

–> Delta gärna i de spännande museiguidningarna som under festivalen erbjuds gratis kl 11 och 14 båda dagarna. Ni får vid guidningen förutom Nylundutställningen även ta del av basutställningen och Rörstrands historia. 

Nylund IN 3Ö

 

« Åter till programval

« Gå till startsidan